CATTLE BREEDING PRODUCTION OF MADZHAR DURING THE GOLDEN HORD TIMES: MEAT PRODUCTS AND CRAFTS

Authors

  • Liliya V. Yavorskaya Institute of Archaeology of the Russian Academy of Sciences. Dmitriya Ulyanova St., 19, Moscow, 117036, Russian Federation

Keywords:

archaeozoology, the Golden Hord, Madzhar, meat consumption, meat products supply, livestock of the nomads, bonecarving, leatherworking

Abstract

Not only the remains of meat products eaten in the town, but also animal bone leftovers from such crafts as bonecarving and leatherwoking have been found during the work on six Majar hillfort archeozoological collections in the last few years. The particularities of the citizens’ meat diet have been determined; the main thing in the diet in diff erent town districts is beef. Meat of the animals from the nomadic steppe, mutton and horsemeat, played signifi cantly lesser role in the citizens’ meat consumption than the production of the sedentary county, which provided beef. Bonecarving and leatherworking are marked with their leftovers. It has been determined based on the materials from excavation site №X that the main raw material for bonecarving was antler and middle sized domestic stock horns. The functioning of leatherworking productions dating back to 1340s has been fi xated based on the study of excavation site №XIII and shovel test pit №2 of 2017 materials. The livestock for these productions was supplied from the nomadic steppe. Mutton consumption in several town districts increased at the time of the productions' functioning. It is easily explained by the fact that sheep carcase leftovers are a side product of such crafts.

References

Антипина Е.Е. Мясные продукты в средневековом городе – производство или потребление? // Археология и естественнонаучные методы / Науч. ред. и сост. Е.Н. Черных и В.И. Завьялов. М.: Языки славянской культуры, 2005. С. 181–190.

Антипина Е.Е. Современная археозоология: задачи и методы исследования // Междисциплинарная интеграция в археологии (по материалам лекций для аспирантов и молодых сотрудников) / Отв. ред. Е.Н. Черных, Т.Н. Мишина. М.: Институт археологии РАН, 2016. С. 96–117.

Цалкин В.И. Материалы для истории скотоводства и охоты в Древней Руси / МИА. №51. М.: Наука, 1956. 184 с.

Яворская Л.В. Динамика заполнения костями животных культурных напластований центральной части Болгарского городища как показатель интенсивности жизнедеятельности его обитателей // КСИА. 2015а. №237. С. 239–251.

Яворская Л.В. Процессы урбанизации и динамика мясного потребления в средневековых городах Поволжья (по археозоологическим материалам) // Генуэзская Газария и Золотая Орда / Отв. ред. Бочаров С.Г., Ситдиков, А.Г. Кишинев: Stratum plus, 2015б. С. 197–207

Яворская Л.В. Методические аспекты изучения остеологических материалов из городских поселений, на примере городища Маджары. // Материалы Первого Маджарского археологического форума. Пятигорск-Буденновск – 2012 год / Археология евразийских степей. Вып. 23. Казань: Институт археологии им. Халикова АН РТ, 2016. С. 99–104.

Яворская Л.В. Домашние животные в быту и экономической системе Золотой Орды: письменные свидетельства и археозоологические реалии // III Международный конгресс средневековой археологии евразийских степей «Между Востоком и Западом: движение культур, технологий и империй» / Отв. ред. Н.Н. Крадин, А.Г. Ситдиков. Владивосток: Дальнаука, 2017. С. 313–318.

Яворская Л.В., Антипина Е.Е. Золотоордынский город Маджар: первые результаты исследования археозоологической коллекции из ремесленного квартала (раскоп X(10) – 2014 г.) // Аналитические исследования лаборатории естественнонаучных методов. Вып. 4. М.: Институт археологии РАН, 2017а. С. 245–252.

Яворская Л.В., Антипина Е.Е. Остеологическая коллекция из золотоордынского Азака (ул. Васильева, 81В, 2014 г.) // Историко-археологические исследования в г. Азове и на Нижнем Дону в 2013–2014 гг.

Вып. 29 / Отв. ред. А.А. Горбенко. Азов: Издательство Азовского музея-заповедника, 2016. С. 376–391.

Published

2018-05-25

How to Cite

Yavorskaya, L. V. (2018). CATTLE BREEDING PRODUCTION OF MADZHAR DURING THE GOLDEN HORD TIMES: MEAT PRODUCTS AND CRAFTS. Arkheologiia Evraziiskikh Stepei (Archaeology of the Eurasian Steppes), (5), 68–73. Retrieved from https://evrazstep.ru/index.php/aes/article/view/384

Issue

Section

Research and Publication

Most read articles by the same author(s)